Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Lars Danielsson & Leszek Możdżer

28 september Kl 18:00

LeszekMozdzerLarsDanielsson

Här möts svenske mästerbasisten/cellisten Lars Danielsson och Polens populäraste pianist Leszek Możdżer. Tillsammans skapar duon en musik som ligger utanför kategorisering men med ett grundläge av skandinavisk melankoli – det är avskalat, intimt och vackert.

Samarbetet mellan Danielsson och Możdżer har pågått i nästan 15 år. Samspelet mellan dessa två virtuoser är totalt, oavsett om det handlar om tolkningar av klassisk musik eller deras egna kompositioner. De melodiska slingorna vandrar obehindrat och sömlöst fram och tillbaka mellan piano och kontrabas på ett naturligt och organiskt sätt.

Lars Danielsson, född i Göteborg, studerade klassisk cello vid konservatoriet i Göteborg. Han bytte sedan till basen och jazzen, mycket på grund av att han hörde den bortgångne store danska baslegenden Nils-Henning Ǿrsted Pedersen och blev djupt berörd. Lyckligtvis är cellon inget han har valt avsluta utan är integrerat i det han gör nu. Inte bara i den meningen att han alltid tar med cellon i sin repertoar, utan också att hans basspel otvetydigt har en något mer melodiös, svävande och lyrisk klang än många andra ”rena” basister. Han har arbetat tillsammans med en lång rad av jazzens storheter som Lars Jansson, Nils Landgren, saxofonisterna Rick Margitza och Charles Lloyd, the Brecker Brothers, samt gitarristerna John Scofield och Mike Stern för att nämna några få. Numer är han en av de mest eftersökta jazzbasisterna. Danielsson är också en flitig kompositör, både för mindre sättningar men också för stora orkestrar.

Leszek Możdżer är en polsk jazzpianist och kompositör. Han började spela piano redan vid fem års ålder och har studerat piano under Andrzej Artykiewicz vid Stanisław Moniuszko Musikakademi i Gdańsk. På den klassiska scenen har han bl.a. gjort nyskapande tolkningar av Chopins musik. Leszek Możdżer har utnämns till det viktigaste som hänt den polska jazzscenen sedan Tomasz Stanko. Han har en grundlig klassisk skolning och hann bli 18 innan han upptäckte jazzen och gjorde den till sin. 1994 tog han förstaplatsen vid International Jazz Improvisation Contest i Katowice. 2017 hade hans opera “Immanuel Kant”, baserad på verk av Thomas Bernhard, premiär på Wrocławs opera. Framstående artister Możdżer har samarbetat med inkluderar Marcus Miller (under många år samarbetspartner till David Sanborn), David Gilmour, Archie Shepp, Arthur Blythe, Pat Metheny och Cæcilie Norby.

På scen:

  • Lars Danielsson – kontrabas/cello
  • Leszek Możdżer – piano

Förboka biljett till denna konsert genom att Klicka här!

Immanuelskyrkan

Åsbogatan 24
Borås, 504 56
+ Google Map