27 okt 2019

KAMMARMUSIKEN I BORÅS

RubinoEkJanson

Helena Ek / sopran, Afra Rubino / gitarr, Peter Janson / kontrabas

Söndag 27 oktober 2019       kl 16:00

Plats:

Immanuelskyrkan          Åsbogatan 24 Borås

Program

Flamenco, de Falla, Monteverdi, improvisation och infall!


Prisbelönta flamencogitarristen Afra Rubino, sångerskan Helena Ek och basisten Peter Janson i ett bländande vackert, svängigt och dramatiskt möte.
Musiken består av en blandning av traditionell flamenco, Manuel de Falla, Claudio Monteverdi, latinamerikansk musik blandat med improvisation och infall.

Afra Rubino är en världsmusikgitarrist med rötter i flamencotraditionen.
Afras musik vittnar om gitarrmusikens strömmar: klassik flamenco, latinamerikanska rytmer, vistradition och nyskapande kompositioner i egen kaskad. I Andalusien studerade hon för spanska gitarrmästare och undervisade och turnerade under flera år.
År 2012 inkluderades hon i den spanska dokumentären ”Tocaoras” som en av få utländska kvinnliga flamencogitarrister. 2017 var hon en av fem kvinnliga gitarrister som porträtterades i ett stort reportage i den spanska tidningen El País. Hon har öppnat för den levande gitarrlegenden Vicente Amigo och turnerat med Spaniens främsta kvinnliga flamencogitarrist Antonia Jiménez.
Under 2018 uppträde hon på flamencofestivaler i Spanien tillsammans med percussionisten Nasrine Rahmani och samarbetade i samband med detta även med flamencolegenden Paco de Lucias munspelare Antonio Serrano.
I Sverige är hon även med i flamencogitarristen Robert ”Robi” Svärds turnerande band.
2015 tilldelades hon ”Guitar People’s Prize” under kategorin ”Up and coming”, där hon
nominerades av gitarristen Göran Söllscher.
2017 blev hon tilldelad STIM-stipendiet vilket gett utrymme för utvecklandet av ny musik som planeras för inspelning under 2019.
Helena Ek / sopran, har en bred repertoar som bl a innehåller tidig musik, folkmusik och nutida repertoar. Förutom samarbete med svenska barockensembler som  Drottningholms Barockensemble, Karlsson Barock och Rebaroque har Helena också sjungit med Arte dei Suonatori, Polen, Holland Baroque Society samt med Norsk Barokkorkester. Hon har också hon arbetat med några av de främsta musikerna inom genren såsom lutenisterna Jakob Lindberg och Stephen Stubbs.
Inom den nutida musiken har Helena uruppfört flera verk av Karin Rehnqvist.
”Requiem Aeternam” med Scottish Chamber Orchestra och Svenska Kammarorkestern
samt verket ”Sleep now” specialskrivet för trio Ek/Janson/Svensdotter.
Hon har också samarbetat med ”The Gothenburg Combo” i en nyskriven opera av Malin Hülphers.
Helena Ek har gett konserter i bl a Japan, Italien, Tyskland, Schweiz, Holland och England. Hon har medverkat i radio och TV och spelat in skivor, bl a för Virgin Classics.
Peter Janson,kontrabas har varit verksam på den svenska och internationella
improvisationsscenen i över 30 år. Han har förutom sina egna projekt och ensembler spelat med Ken Vandermark, Trilok Gurtu, Per-Henrik Wallin, Roland Keijser, Mats Gustavsson, Okay Temiz, Radiojazzgruppen och Änglaspel för att nämna några .
Förutom att vara flitigt anlitad som basist har Peter Janson också komponerat musik till flera teateruppsättningar, utställningar, bildspel och dokumentärfilmer.
Han har fått flera beställningar av Sveriges Radio varav en resulterade i den kritikerrosade CDn ”Nordic Meeting”. Bland musikerna som då handplockades fanns engelske saxofonisten John Surman och danske slagverkaren Alex Riel.
Peter Janson har turnerat i de flesta av Europas länder såväl som i USA, Kanada och Kuba. Han är väl representerad på åtskilliga skivor, TV och radioinspelningar och har hyllats genom åren, av recensenter i Sverige och utomlands, såväl för sin formidabla teknik som för sin kreativitet.

Kammarmusiken i Borås   Kontakt Uno Hallabro tel 033 277108  mail:info@kammarmusiken.se

Länkar och nedladdningsbara filer publiceras så snart de är tillgängliga

Biljett ( i dörren)

vuxen 200 SEK

ungdom/studerande (25år) 20 SEK


kortbetalning möjligt (visa/mastercard)

Swish 123 5499199Våra Sponsorer: